Zindelijk maken

1. Zet uw pup na het slapen, spelen of eten altijd buiten.

2. Als uw pup in huis begint te snuffelen, onrustig ronddraait, piept en/of begint te rennen, betekent dit waarschijnlijk dat hij moet plassen of poepen. Zet hem dan snel buiten en, zeker in het begin van de zindelijkheidstraining zoveel mogelijk op dezelfde plek.

3. Zet uw pup ‘s nachts en gedurende de periodes overdag dat u geen tijd hebt om op te letten in een bench of kamer- kenneltje. Dat lijkt misschien hard in uw ogen, maar de pup vindt het helemaal geen probleem.

4. Laat uw pup na 21.00 uur geen water meer drinken. Let op: bij heel warm weer of wanneer uw pup druk gespeeld heeft, natuurlijk wel wat extra vocht geven.

5. Als de pup buiten zijn behoefte doet moet u hem uitbundig belonen met aaien en een vriendelijk stem. Dat onthouden ze! Doe dat terwijl ze plassen of poepen, dus niet een tijdje er na.

6. Als u buiten bent met uw pup sta dan zoveel mogelijk stil om hem de kans te geven zijn behoefte te doen. Als u gaat lopen wil de pup met u mee en zal hij minder snel ontspannen.

7. Ga nadat uw pup zijn behoefte heeft gedaan niet gelijk naar binnen. Hiermee voorkomt u dat het doen van zijn behoefte het signaal wordt om weer in huis te gaan.

8. Wordt nooit boos als het binnen eens een keer fout gaat. De pup zal het niet begrijpen en in het ergste geval denken dat hij helemaal niet mag plassen of poepen en, omdat dit natuurlijk onmogelijk is, zal de pup in zijn angst een geheim plekje zoeken om daar zijn behoefte te doen.

9. En als dit allemaal na een paar weken nog niet lukt, kun je de pup eventueel nog in een grote doos (bv. doos waarin een koelkast of televisie is verpakt) plaatsen gedurende de uren dat hij meestal in huis plast. Let erop dat hij niet te lang in die doos zit en laat hem, zodra je ‘m uit de doos haalt, uit. Heeft hij in de doos geplast maak deze dan niet schoon. Doordat de pup in de niet-schoongemaakte doos wordt teruggezet, leert hij dat buiten plassen misschien toch prettiger is. Meestal is de pup dan snel zindelijk.

Als u deze regels in acht neemt en goed op uw pup let zal hij snel zindelijk worden.
Maar vergeet niet: hij is nog jong en een ongelukje zit immers in een klein hoekje.

Comments are closed.