Euthanasie

Inleiding Al is het geen prettig onderwerp, we kunnen er niet helemaal omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn of haar dier geconfronteerd. En meestal betekent dat ook een beslissing over het laten inslapen van een dier.
Wij willen allemaal een dier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Een dier kan het zelf niet zeggen, wij als dierenarts kunnen alleen maar adviseren, u als eigenaar moet helaas vaak zelf de beslissing nemen.

Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag een tijd af op een rustig tijdstip in de praktijk of desgewenst bij u thuis.
Hoe gaat het in zijn werk?
Een hond wordt eerst met een injectie in slaap gebracht. Het duurt 10-15 minuten voordat deze prik werkt. Als de hond rustig is geven we een tweede injectie met een grote dosis van een sterk slaapmiddel.
Meestal staat het hart dan binnen enkele seconden stil, soms gaan er een paar minuten overheen, maar in elk geval merkt de hond er absoluut niets van.

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. In het algemeen is het voor kinderen niet bezwaarlijk aanwezig te zijn. Integendeel zelfs, vaak zal het ook hen kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat een dier rustig is ingeslapen.

Na de dood
Officieel mag het begraven van een huisdier niet in de eigen tuin. Er zijn speciale begraafplaatsen voor dieren. Wij als praktijk werken samen met de begraafplaats en crematorium Viviana in Prinsenbeek, deze is gelegen in het bosrijke gebied in de nabijheid van het Liesbos. Overleden dieren kunnen dan door het Viviana uit onze kliniek worden opgehaald, maar het is ook mogelijk een dier thuis op te laten halen of het zelf naar Viviana toe te brengen.
Over het algemeen wordt na de crematie de as uitgestrooid over een daarvoor bestemd veldje, maar men kan de as ook zelf verstrooien of in een urn bijzetten.
Deze en eventuele andere wensen kunt u met het crematorium of met ons bespreken. De kosten van het cremeren van uw huisdier kunnen wisselen en zijn o.a. afhankelijk van de grootte van het dier en of er gekozen is voor een individuele of gezamelijke crematie.
In de praktijk hebben wij een informatiebrochure van het dierencrematorium en de dierenbegraafplaats.
Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van Viviana dierencrematorium en dierenbegraafplaats: www.viviana.nl

Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw.
Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om een verloren huisdier. Als u na de dood van een huisdier er graag nog even over wil praten of nog vragen hebt, aarzelt u dan niet om contact met de praktijk op te nemen.

Comments are closed.