Gebitsverzorging

Inleiding
Het gebit van uw hond heeft, net zoals uw eigen gebit, regelmatig verzorging nodig. Zonder regelmatige gebitsverzorging zal eerst tandplak en later ook tandsteen ontstaan. In tandplak wemelt het van de bacteriën die samen met hun afscheidingsprodukten een
tandvleesontsteking kan veroorzaken. Dit leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere (gevaarlijke!) complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën via de bloedcirculatie in deze organen terecht komen.

De beste manier om tandplak bij uw hond te voorkomen is regelmatig poetsen, dat wil zeggen om de dag. Voor de dagen dat het niet lukt kunt u kiezen voor een speciale kauwstrip of met een middeltje door het drinkwater, beide bevatten enzymen die tandplak helpen voorkomen. Voor meer informatie kunt u altijd terecht op de praktijk.

Tips voor een succesvolle gebitsverzorging
• Begin altijd met een schoon gebit. Laat de dierenarts het gebit van uw hond of kat inspecteren en, indien nodig, reinigen.
• Gebruik een tandenborstel en tandpasta die speciaal ontwikkeld zijn voor de hond en de kat.
• Regelmatig poetsen. Het beste is om elke dag te poetsen, maar voor de dagen waarop dit niet gebeurt, is een kauwstrip of spoelen met mondreinigers voor dieren (niet die voor de mens!) een prima alternatief.

De eerste stappen van het tandenpoetsen

Stap 1: Introductie van de tandenborstel en de tandpasta.
Kies een rustige plaats om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen. Spoel de tandenborstel af met warm water, doe er een klein beetje dierentandpasta op en laat uw hond of kat de tandpasta van de borstel likken. Lukt dat niet doe dan eerst wat tandpasta op uw vinger of op een lekkernij. Door deze oefening went uw huisdier aan de smaak van de tandpasta en de haren van de borstel. Oefen net zo lang tot uw hond of kat de tandpasta zonder aarzelen van de tandenborstel likt.
Een aantal honden is ook over te halen door de eerste dagen wat leverpastei in plaats van tandpasta te gebruiken.

Stap 2: Het poetsen van de voortanden.
Als uw hond of kat aan de smaak van de tandpasta en de haren van de tandenborstel is gewend, kunt u de voortanden gaan poetsen. Houd uw huisdier op dezelfde manier vast als wanneer u hem of haar aait. Trek de bovenlip voorzichtig omhoog, zodat u de voortanden en het tandvlees kunt zien. (zie de foto hierboven) Met de haren van de borstel loodrecht op het tandoppervlak, poetst u met korte, cirkelvormige bewegingen de voortanden en het tandvlees. Poets op dezelfde wijze de ondertanden. Vermijd elke vorm van dwang en bouw het rustig op. Beloon uw huisdier na het poetsen.

Stap 3: Het poetsen van het hele gebit.
Wanneer uw hond of kat aan de tandpasta, de tandenborstel en het poetsen is gewend, gaat u steeds meer tanden en kiezen poetsen. Bouw het rustig op! Het is belangrijk om ook de achterste kiezen te poetsen, omdat vooral daar veel tandplak ophoopt.
Omdat de kiezen moeilijk zichtbaar zijn, zult u deze op gevoel moeten poetsen.

Veel succes!

Comments are closed.