Haarballen

Opgelikte haren kunnen problemen geven omdat ze soms niet uitgebraakt worden. Zo’n vastgelopen haarbal zorgt voor een verstopping (obstipatie)van de darm. We zien dat de kat vaak nog wel eet, maar weinig of geen ontlasting produceert. Ook is een veel gehoorde klacht dat ze veel braken. Vooral bij buitenkatten is dit moeilijk te constateren; ze worden stiller en vooral mager.

Likken en wassen
Een echte haarbal ontstaat door veel likken, het zogenaamde ‘wassen’.

Een kat met veel haaruitval of huidklachten zal gemakkelijk een haarbalobstipatie krijgen. Ook katten met een anaalklierontsteking likken veel dus hierbij zien we een vastgelopen haarbal ook regelmatig.

Muisjes en vogeltjes
Een verstopping die niet door haren ontstaat maar bijvoorbeeld door het opeten van muisjes of vogeltjes noemen we toch een haarbalobstipatie. Dit omdat er vaak ook veel haren in de verstopping zitten. Deze verstopping wordt net als een echte haarbalobstipatie behandeld.

Tandsteen
Katten die veel tandsteen hebben of andere gebreken aan hun gebit, eten niet goed, zodat ook slecht gekauwde producten gemakkelijk verstoppingen in de darmen kunnen geven.

Therapie
Afhankelijk van de ernst bestaat de therapie uit bepaalde medicijnen en in ieder geval een laxeermiddel.
In onze dierenapotheek kunt u voor dit laatste verschillende medicijnen verkrijgen. Meestal is dan na 3-5 dagen het geheel via de ontlasting verdwenen, zoniet is het beslist nodig de dierenarts nogmaals te consulteren!

Ook adviseren we de kat volle melk, ongeslagen room (zonder suiker) te geven en/of olie van sardientjes, ze vinden het lekker en het laxeert prima.

Bij gebitsproblemen is het verstandig een afspraak te maken voor een gebitsbehandeling. Hiervoor moet de kat nuchter gebracht worden, waarbij we onder een licht roesje het tandsteen verwijderen en eventuele losse tanden of kiezen trekken.

Ook is het goed te denken aan een wormkuur op gezette tijden omdat spoelwormen ook verstoppingen kunnen veroorzaken. Wij raden aan 3-4 x per jaar een wormkuur te geven (bij jonge katjes wordt een ander schema aangehouden, zie de pagina over wormen of vraag er in de praktijk naar).
De spoelworm kan ook de mens besmetten vandaar dat ontwormen erg belangrijk is.

Comments are closed.