Inleiding
Elke hond heeft wel eens jeuk en reageert daarop met krabben, likken of bijten in zijn huid. Op zich is dat normaal gedrag. Let eens op hoe vaak wij ons wel eens ergens bewust of onbewust zitten te krabben. Pas wanneer een hond zich regelmatig (meerdere keren per dag en gedurende langere tijd) zit te krabben, likken of bijten kan er sprake zijn van abnormaal gedrag. Ook het najagen van de staart kan veroorzaakt worden door jeuk. Maar vaak is dit ook gewoontegedrag van de hond.
Wanneer een hond zich abnormaal veel krabt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Deze oorzaken kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Hieronder staat een aantal oorzaken van jeuk. De meeste worden elders op deze website besproken: met een link wordt daar dan naar verwezen.
Er zijn zelfs kinderboeken die over jeuk bij honden gaan…
Oorzaken jeuk
Stress
Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. U kunt dit vergelijken met nagelbijten bij mensen. Dit kunt u voorkómen door er voor te zorgen dat de hond op een andere manier zijn spanning kwijt kan door hem afleiding te geven: ga bijvoorbeeld regelmatig met hem te spelen of te fietsen, neem hem mee naar het bos of het strand of ga naar een hondencursus.
Overgevoeligheid (allergie)
Er zijn verschillende vormen van allergie.
Vlooien
Controleer uw hond regelmatig op de aanwezigheid van vlooien (u ziet dan kleine zwarte puntjes op zijn huid, vooral op de achterhand en in de liezen en rond de staartbasis. Iedere hond heeft natuurlijk wel eens een vlo, maar waneer hij er echter veel heeft, behandel hem er dan voor. Vergeet daarbij ook niet zijn omgeving te behandelen anders is het probleem binnen de kortste keren terug!
Oorontsteking
Een hond die veel krabt aan zijn oren of regelmatig zijn kop heen en weer schudt, kan bijvoorbeeld een grasaartje in zijn oor hebben of last hebben van oormijt of oorontsteking. U kunt dit o.a. controleren door te ruiken of er een vieze geur in zijn oor hangt. Eventueel kan zijn oor rood zijn aan de binnenkant.
Anaalklieren Wanneer bij een hond de anaalklieren verstopt en/of ontstoken zijn, heeft hij jeuk onder zijn staart. Vaak gaan honden daar bijten of likken en soms schuiven ze met hun achterwerk over de grond (‘sleetje rijden’). Problemen met de anaalzakken kunnen voor een hond heel pijnlijk zijn.
Overige oorzaken
Dit kunnen bijvoorbeeld infecties zijn met parasieten (luizen en mijten). Ook kunnen sommige medicijnen door overgevoeligheidsreacties jeuk veroorzaken. En tenslotte zijn er nog auto-immuunziektes (bijvoorbeeld pemphigus) die jeuk kunnen veroorzaken.
Tenslotte
Er bestaan ook huidaandoeningen zónder jeuk. Vaak is daarbij alleen kaalheid (= alopecia) aanwezig. Hierbij kun je o.a. aan hormoonstoornissen denken, zoals bij ziekte van Cushing of hypothyreoïdie (= te trage schildklierwerking). De dierenarts kan meestal met bloed- of urineonderzoek vaststellen wat de oorzaak is en vervolgens kan een behandeling worden ingesteld. Ook bij sommige tumoren van de testikels kan kaalheid optreden. In al deze gevallen is de kaalheid symmetrisch, dat wil zeggen bijvoorbeeld zowel de linker als de rechter flank.
Soms is moeilijk of niet te achterhalen waarom een hond kaal wordt zonder jeuk of andere klachten. Bij sommige hondenrassen ziet men wel eens een seizoensgebonden kaalheid. Heel vaak zie je in dergelijke gevallen dat na verloop van enkele maanden de haren weer terugkomen.
Sommige huidaandoeningen gaan gepaard met Malassezia-infecties en/of seborroe.