Laparoscopie

Vanaf april 2018 kunt U bij ons in de praktijk naast de normale sterilisatie ook terecht voor de laparoscopische sterilisatie. De laparoscopische sterilisaties worden bij ons uitgevoerd door de dierenartsen van Dierenkliniek ’t Westland. Zij zijn de grondleggers van deze behandeling in Nederland. Al in 1993 voerden dierenartsen Michiel Hoynck van Papendrecht en Bert van Dijk de eerste sterilisatie van een teefje met behulp van de kijkoperatie in Nederland uit. Inmiddels besteden zij 4 dagen per week uitsluitend aan deze diervriendelijke operatietechniek. Beide dierenartsen hebben sinds 1993 al meer dan 20.000 honden en katten met de kijkoperatie gesteriliseerd. Veel belangrijker dan deze aantallen is de bijbehorende ervaring die ervoor zorgt dat uw huisdier in goede handen is, uiteraard onder toeziend oog van de voor u vertrouwde en bekende assistentes.

Voordelen van een laparoscopie t.o.v. de “klassieke” sterilisatie

  • Kortere operatietijd: de duur van de operatie is aanzienlijk korter dan bij de ‘conventionele’ sterilisatie. Gemiddeld duurt de operatie slechts 10 minuten.
  • Korte duur van de verdoving: dit bevordert uiteraard weer het snelle herstel en is vooral van belang voor narcose-gevoelige rassen.
  • Snel herstel: door de korte narcose en de kleine wondjes is de hond weer snel hersteld en 95 % van de dieren eet en drinkt op de dag van de operatie alweer.
  • Kleine wondjes: er wordt door 3 openingen van 5 mm gewerkt (bij katten nog kleiner) en er hoeft dus niet meer een snede gemaakt worden (waar minimaal een hand doorheen kan) van gemiddeld 7 tot 10 cm. Kleine wondjes betekent ook minder trekpijnlijkheid, geen kans op wondbreuk en minder kans op wondinfectie.
  • Geen kap: de hond hoeft geen kap op. Al zou de hond de hechting uit een van de wondjes likken, dan nog kan er niets ernstigs gebeuren, daar door het verschuiven van de onderliggende lagen er geen verbinding met de buik bestaat.
  • Beter zicht: zoals uit video-opnamen blijkt is het zicht in de buik veel beter. Bij de ‘conventionele’ sterilisatie probeert men door een zo klein mogelijke snede met de hand blind in de buik de eierstok vrij te maken, terwijl met een kijkoperatie de eierstok helemaal vrij in beeld ligt.
  • Minder kans op nabloeden: door het goede zicht is de kans op een nabloeding uiterst gering en bovendien controleren we dat nog eens extra voor het sluiten van de wondjes.
  • Minder kans op infectie: doordat we uitsluitend met steriele instrumenten in de buik komen, bestaat er nooit de kans op het scheuren van een operatiehandschoen; dit vermindert de infectiekans aanzienlijk.

Nadelen t.o.v. de “klassieke” sterilisatie

  • Ervaring vereist: de laparoscopie is in handen van chirurgen die hier geen ervaring in hebben, levensgevaarlijk. De dierenartsen van Dierenkliniek het Westland hebben inmiddels ruim 20.000 laparoscopieën uitgevoerd en hebben hiermee diergeneeskundig gezien veruit de meeste ervaring, een betrouwbare partij waarbij uw huisdier in goede handen is.
  • Voor de dierenarts: hoge investeringen in apparatuur (de nieuwprijs volledige operatie-set ligt rond de € 60.000) en in kennis van de staf.

 

In het filmpje hieronder kunt u zien hoe een laparoscopische sterilisatie uitgevoerd wordt. Het televisieprogramma Dorpsdierendokters van SBS6 volgde dierenartsen Bert en Michiel bij een laparoscopische sterilisatie.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Zie ook: www.dierenkliniekwestland.nl

 

Comments are closed.