Poep eten

Inleiding
Het eten van poep (=
coprofagie) door honden is vies, soms gevaarlijk en onhygiënisch. Denk bijvoorbeeld aan het eten van paardevijgen van pas-ontwormde paarden. Dat bevat resten van het wormmiddel en dit kan bij sommige honden dodelijk zijn. Dat laatste geldt met name voor Collies en Shelties. Infecties lopen volwassen honden niet vaak op door het eten van poep, maar vooral bij jonge pups kunnen spoelworminfecties voorkomen.
Honden kunnen hun eigen poep, poep van andere honden, maar ook poep van andere diersoorten eten. Coprofagie is niet altijd abnormaal: na de geboorte is het normaal dat de moederhond de ontlasting en urine van de pups oplikt.
Ook konijnen eten hun eigen ochtend-ontlasting omdat daar eiwitten en vitaminen in zitten die ze nodig hebben.

Sommigen menen dat de hond iets tekort komt in zijn voeding. Dat is beslist niet zo. De huidige commerciële complete voeders bevatten alle ingrediënten die een hond in zijn leven nodig heeft.
De oorzaak zit vrijwel altijd in het gedrag (verveling of frustratie). Een enkele keer kan een ziekte (
spoelworminfecties, suikerziekte, ziekten van de alvleesklier zoals EPI, maagdarm-stoornissen, etc.) ten grondslag liggen aan het eten van poep, maar daarover gaat onderstaand verhaal niet.

Oorzaken van poep eten
Hierbij maken we onderscheid in coprofagie bij pups en bij volwassen honden.
1. Poep eten door pups.
Puppies moeten nog van alles ontdekken. Dan doen ze, net als baby’s, wel eens dingen die wij vies of minder leuk vinden. Daar hoort soms ook het eten van poep bij. Na enige tijd komen daar andere dingen voor in de plaats, zodat het poep eten vaak vanzelf stopt. Geef er dus niet teveel aandacht aan en doe eventueel andere spelletjes met hem.
Pups die zich vervelen, bijvoorbeeld veel alleen thuis zijn of in een kennel zitten gaan ook, uit pure verveling, ontlasting eten van hun broertjes en zusjes of van andere honden. Als je als eigenaar dat ook nog eens afstraft merkt de pup dat hij aandacht krijgt en gaat er dus vrolijk mee door.
Ook kan het voorkomen dat de pup te weinig wordt uitgelaten en dus in zijn bench of in huis poept. Of gaat het zindelijk worden de eigenaar niet snel genoeg. De eigenaar zal dit afstraffen en om straf te voorkomen zal de pup zijn eigen ontlasting opeten.

In al dit soort situaties kan, als u niets onderneemt, het gedrag zich voortzetten van pup naar volwassenheid.

• Wat kunt u hieraan doen?
Straf uw pup niet telkens als hij poep eet, maar geef hem voldoende andere leuke prikkels, laat hem vaak uit, speel met hem. Vindt u een drol of plas in huis, en dat gebeurt vast en zeker bij jonge pups, straf de pup daar niet elke keer voor. De pup associeert ontlasting dan niet zo snel aan een nare ervaring.

2. Poep eten door de volwassen hond
Zoals in de inleiding reeds genoemd zijn er onder normale omstandigheden geen tekorten in de voeding aanwezig die coprofagie zouden kunnen verklaren.
• Veel honden worden één- of tweemaal daags gevoerd. Het zou kunnen zijn dat die frequentie voor enkele honden onvoldoende is en ze daarom op zoek gaat naar… bijvoorbeeld drollen.
• Soms ervaren honden brokken als saai en dan kunt u eens proberen gekookte groenten toe te voegen.
• Soms helpt het om van dit vervelende gedrag af te komen door een hond die normaal eenmaal daags te eten krijgt nu eens vaker per dag gaan voeren.
• Ook een geheel ander voer verstrekken wil wel eens verbetering geven of het poep eten zelfs helemaal verleden tijd doen zijn.
• Er wordt wel eens vermoed dat het geven van hypo-allergene voeding (bij de dierenarts verkrijgbaar) het eten van poep, maar ook het eten van allerlei andere ‘vreemde’ dingen (zoals balletjes, stenen, sokken, etc.) voorkomt.
• Sommige honden vervelen zich en gaan bij gebrek aan spanning dan maar poep eten.
• En natuurlijk zijn er ook honden die poep gewoon lekker vinden.

• Wat kunt u hieraan doen?
Helaas kunt u zelf ook de oorzaak zijn van het poep eten door uw hond. Wanneer u hem er namelijk voor straft krijgt uw hond hiermee aandacht en weet nu hoe hij dat de volgende keer weer moet krijgen.
Wat moet u dan wel doen wanneer hij ontlasting eet?
Negeren. Helemaal geen contact met uw hond maken. Niet tegen praten, niet uitlaten, niets. Zet hem eventueel in zijn bench en laat hem daar een paar uur zitten.
Aandacht verleggen. Als u er bij bent dat uw hond poep eet, leidt hem dan af door weg te rennen, door een bal, stok, frisbee of een ander speeltje weg te gooien. In ieder geval iets wat zijn aandacht trekt en wat opeens belangrijker wordt dan die drol.
Belonen. Als het goed gaat beloon hem dan met wat lekkers.

Als niets wil (maar heb geduld) dan kunt u hem beter aanlijnen en telkens corrigeren tijdens het uitlaten zodat hij geen kans heeft ontlasting te eten.
Houdt dit in ieder geval een aantal weken vol en duikt uw hond toch op een drol af geef dan dus een rukje aan de riem of ren met hem weg van de poep. Zorg dat hij andere dingen veel leuker gaat vinden.

Ondanks al deze oefeningen kan uw hond soms toch weer de fout in gaan. Dan moeten de maatregelen harder worden: de hond moet dan het opeten van poep associeren met een nare ervaring. Dus als u hem betrapt roep hem dan eerst. En als hij niet reageert gooi dan een steentje of iets dergelijks tegen hem aan. Herhaal dat eventueel als hij niet luistert.
Luistert hij wel en loopt hij weer naar u toe, zonder de poep verder aan te raken, beloon hem dan.

En dan nog de middeltjes uit grootmoederstijd…
• Sommigen zweren bij het geven van eetlepel zout om de hond te laten braken nadat hij poep heeft gegeten. Dat vindt hij onprettig en de gedachte van de eigenaar is dan dat de hond het de volgende keer wel zal laten om poep te eten. Klinkt leuk, maar de hond is dan al lang vergeten waarom hij dat zout krijgt. Hij associeert poep eten helemaal niet meer met die schep zout.
• Anderen gooien over elke drol die ze onderweg tegenkomen wat peper of zout. Dat zou wellicht effect moeten sorteren, maar ziet u uzelf dat elke dag doen…? Maar het werkt soms wel.
• Het geven van ananas lijkt ook wel eens te werken. Waarom weet niemand, maar sommige honden schijnen te stoppen met dit gedrag als ze elke dag een schijfje ananas eten.
• Anderen geven de hond juist weer knoflook of karnemelk door het eten. De eigen poep wordt daarmee wat minder aantrekkelijk voor ze.
• Tenslotte menen sommige mensen goede resultaten te hebben met het eens per week geven van eierkoek aan de hond.

Het kan helemaal geen kwaad om dit alles eens uit te proberen.

Comments are closed.