Gedrag

Wat beweegt uw hond?

Waarom is de ene hond een sociaal, lief beest en lijkt de andere hond onhandelbaar wat u ook doet?

Honden leven in hun eigen wereld en in die honden wereld gelden andere omgangsregels.

 

De regels van de roedel.

Wat is een roedel? Een roedel is een groep honden, en het gedrag dat honden duizenden jaren geleden vertoonden in een wilde roedel vertonen ze vandaag de dag nog steeds. In zo’n roedel gelden regels. Sociale regels die honden nooit breken.

En als u die regels leert kennen kan u ze in uw voordeel gebruiken.

Uw hond ziet namelijk uw gezin of uw thuis situatie als zijn roedel. En afhankelijk van hoe u zich opstelt in die roedel valt u in zijn wereld maar in een van de twee categorieën; staat u boven hem of onder hem.

Als u onder hem staat, zal hij dat laten merken.

Hij zal gedragsproblemen gaan vertonen, en u allerlei signalen geven dat hij u de baas probeert te blijven. Dit zijn allemaal signalen van een hond die denkt dat hij hoger staat in de roedel:

– Hij trekt aan de riem – Hij blaft onophoudelijk, ook tegen u – Hij bespringt u als u het huis binnenloopt – Hij loopt u in de weg en gaat niet aan de kant – Hij vertoont moeilijk, agressief en dominant gedrag – Etcetera, etcetera…

En hoeveel u hem ook straft of beloont, als u hem met onbewuste signalen laat merken dat u onder hem staat in zijn roedel, dan blijft hij lastig. Sterker nog, straffen zullen hem alleen maar verwarren en ertoe aanzetten om zijn hogere positie nog sterker te verdedigen.

De enige manier om een hond goed op te voeden, is om eerst boven hem te staan in zijn groep. Als hij u ziet als de leider, dan zal hij naar u kijken voor instructies. Hij zal zijn best doen om te begrijpen wat u hem wilt vertellen.

Hij zal hard werken om uw respect in de “roedel”, oftewel uw gezin te winnen.

Met dit basis principe staat u oneindig veel sterker in uw training: Als u uw hond de juiste signalen geeft zal hij u graag willen gehoorzamen, zal hij hard werken voor uw aandacht en zal hij direct reageren wanneer u hem een commando geeft.

En zodra u leert de juiste signalen te communiceren:

– Heeft U constant zijn volledige aandacht – Houdt hij op met zijn rebelse, dominante gedrag – Leert hij sneller – Reageert hij direct op uw stem en commando’s – Zal zijn hele gedrag positief veranderen…

U neemt de juiste houding aan tegenover uw hond, snapt zijn motieven, en er verandert iets. Hij begrijpt u! En wanneer dat eenmaal duidelijk is, leert u hem snel nieuwe commando’s aan en….. fout gedrag af.

Kijk eens op onderstaande link. U treft daar een veelheid aan tips aan.

http://www.hondenplaza.nl/page/overzicht_gedrag_honden.php

Comments are closed.