Al is het geen prettig onderwerp, we kunnen er niet helemaal omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn of haar dier geconfronteerd. En meestal betekent dat ook een beslissing over het laten inslapen van een dier.
Wij willen allemaal een dier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Een dier kan het zelf niet zeggen, wij als dierenarts kunnen alleen maar adviseren, u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen.
Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag een tijd af op een rustig tijdstip in de praktijk of desgewenst bij u thuis.
Hoe gaat het in zijn werk?
Katten brengen we eerst onder narcose met een injectie. Daarna spuiten we meestal het zware slaapmiddel in de buikholte. Het middel werkt na ongeveer 10 minuten als slaapmiddel en die slaap wordt steeds dieper totdat het hart stilstaat.
Bij konijnen, cavia’s en andere kleine dieren verloopt alles op dezelfde manier als bij de kat.
Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. In het algemeen is het voor kinderen niet bezwaarlijk aanwezig te zijn. Integendeel zelfs, vaak zal het ook hen kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat een dier rustig is ingeslapen.
Na de dood
Na de dood worden dieren vanuit de praktijk opgehaald.
Voor huisdieren is crematie ook een mogelijkheid. Overleden dieren kunnen dan door een crematorium uit onze kliniek worden opgehaald, maar het is ook mogelijk een dier thuis op te laten halen of het zelf naar het crematorium toe te brengen.
Over het algemeen wordt na de crematie de as uitgestrooid overeen daarvoor bestemd veldje, maar men kan de as ook zelf verstrooien of in een urn bijzetten.
Deze en eventuele andere wensen kunt u met het crematorium of met ons bespreken. De kosten van het cremeren van uw huisdier kunnen wisselen en zijn o.a. afhankelijk van de grootte van het dier en of er gekozen is voor een individuele of gezamelijke crematie.
Het is ook mogelijk een huisdier te begraven, maar dat moet door een eigenaar zelf geregeld worden.
In de praktijk hebben wij een informatiebrochure van het dierencrematorium en informatie over enkele dierenbegraafplaatsen.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Viviana dierencrematorium en dierenbegraafplaats: www.viviana.nl
Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw.
Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om een verloren huisdier. Als u na de dood van een huisdier er graag nog even over wil praten of nog vragen hebt, aarzelt u dan niet om contact met de praktijk op te nemen