Vuurwerk / Onweer

Inleiding Vuurwerkangst, veel dieren hebben er last van. Het angstgedrag kan op verschillende manieren tot uiting komen variërend van trillen, het niet meer willen eten, wegkruipen, janken, blaffen en soms totale paniek.

Behandelingsmogelijkheden Dit gedrag is voor veel eigenaren een reden om een kalmeringstabletje te halen bij de dierenarts. Het effect van die kalmeringspilletjes is onvoorspelbaar: de ene hond is nog heel alert met 1 tabletje, terwijl een andere de hele dag onder zeil ligt. In het algemeen werken ze versuffend.
Nieuwer zijn Clomicalm-tabletten. Deze nemen het angstgevoel bij de hond of kat weg, maar u moet er al wel enkele weken van tevoren mee beginnen.
Hetzelfde geldt voor de DAP-verdamper (dog appeasing pheromone). Deze bevat een geurstof welke een geruststellend effect op het dier heeft. Hierdoor worden angst, stess en onrust beheersbaar gemaakt en treden er minder vernielingen, blaffen, piepen en onzindelijkheid op.

Wat u zelf kunt doen
Reageert uw hond angstig op vuurwerk, negeer het dan zoveel mogelijk. Door het dier op dat moment aandacht te geven, beloont u zijn angstgedrag. Bij een volgende stress situatie zal het dier door angstgedrag te vertonen opnieuw om uw aandacht vragen. Blijf zelf rustig en doe alsof het knallen en flitsen normaal is. Laat het dier op zijn vertouwde plaats liggen. Houdt de kat op oudejaarsdag binnen en laat de hond alleen aangelijnd uit. Doe de gordijnen in de kamer waar het huisdier is dicht en laat het licht aan. Zet eventueel de radio of tv aan (mits daar geen vuurwerk op wordt uitgezonden).

Comments are closed.