Voorhuidontsteking

Inleiding
Voorhuidontsteking (of balanopostitis) is een veel voorkomend probleem bij reuen. De reu verliest hierbij steeds enkele druppeltjes pus uit z’n geslachtsopening. De hond zelf heeft er nauwelijks hinder van, maar zijn omgeving vaak des te meer.

penis
Balanoposthitis is een ontsteking van de penis (balanitis) en van de voorhuid (posthitis).

Oorzaak
De oorzaak is een infectie van de voorhuid (= preputium). Dit treedt heel makkelijk op omdat de omstandigheden binnen de voorhuid ideaal zijn voor bacteriën. Het is er warm, vochtig en ook aan voedsel in de vorm van urine is geen gebrek. Daarbij komt dat de penis zelden wordt schoongemaakt.

Voorkomen
Voorhuidontsteking zien we bij geslachtsrijpe reuen van alle rassen en alle leeftijden. Bijna alle reuen hebben er af en toe last van, maar bij sommigen neemt het echt hinderlijke vormen aan.

Diagnose
Het is niet moeilijk om vast te stellen of een reu een voorhuidontsteking heeft. Een blik op z’n geslachtsdeel is meestal voldoende om te weten hoe het ervoor staat. Bovendien verraadt de patient zich door een spoor van pusdruppeltjes achter te laten.

Behandeling
De behandeling bestaat uit het bestrijden van de infectie. Dit kan door in de voorhuid desinfecterende vloeistof of zalf aan te brengen (de zogenaamde voorhuidcleaners). Het vervelende is alleen dat na het stoppen van de behandeling de klachten vroeg of laat weer terugkeren. Als laatste mogelijkheid is er nog het castreren van de hond. Dit is in ongeveer 80 % van de gevallen voldoende om de kwaal definitief te verhelpen. In de overige 20 % worden de klachten meestal wel veel minder.

Comments are closed.