Inleiding
U ziet ze wel eens: affiches met foto van dierlief in supermarkten en op bomen of in wachtkamers in dierenartsenpraktijken, advertenties in de plaatselijke krant, etc. Soms worden bij ons gevonden levende, maar helaas soms ook aangereden of overleden dieren aangeboden met het verzoek of wij er een eigenaar op kunnen plakken. U zult begrijpen dat dat meestal onbegonnen werk is wanneer de kleur, geslacht of ras het enige houvast is…
Jaarlijks worden in ons land zo’n 30.000 huisdieren als vermist opgegeven, het gros daarvan zijn katten. Op dit moment is echter slechts 5% van de katten gechipt en geregistreerd, mede door de onbekendheid van de eigenaar met de voordelen van het chippen.
Een goede identificatie zorgt ervoor dat eigenaar en huisdier sneller herenigd kunnen worden. Rashonden kregen tot voor kort een tatoeage in hun oor, maar in de meeste gevallen was deze na enkele jaren niet meer leesbaar. Veel beter is het uw huisdier te voorzien van een chip.
Wat is een chip?
Een transponder of chip is een unieke elektronische identificatiemethode. Het is een buisje van bio-glas, ongeveer ter grootte van een rijstkorrel.
Met een chip is uw huisdier altijd herkenbaar, want iedere chip bevat een eigen, unieke code.
De chipcode en uw adresgegevens worden opgeslagen in een speciale centrale databank. Als het identificatienummer immers nergens staat vermeld kan het dier ook niet bij de rechtmatige eigenaar worden teruggebracht.
Sinds januari 1998 krijgen rashonden in het nest een chip in plaats van een tatoeage. Katten worden helaas nog niet zo vaak gechipt, terwijl het bij hen ook prima kan en die juist vaak vermist worden. Er zijn eigenlijk geen beperkingen om te chippen, bij jonge of oude dieren en bij zeer veel verschillende diersoorten. In Nederland is veel ervaring met het chippen van honden, katten, paarden en pony’s, papegaaien, schildpadden, fretten, reptielen en KOI-karpers. Vissen? Dit laatste wordt gedaan om 2 redenen: op die manier kan de leverancier voor deze zeer kostbare vissen een certificaat afgeven dat gekoppeld is aan het chipnummer. De tweede reden is dat de eigenaar de karper dan kan laten registreren bij een databank zodat deze in geval van diefstal bij de rechtmatige eigenaar kan worden teruggebracht.
Vakantie
Wanneer u uw huisdier meeneemt op vakantie naar het buitenland is een chip zelfs verplicht. Hier leest u daar meer over.
Doet het pijn?
Nee, hoor. Het inbrengen van de chip is vrijwel pijnloos voor het dier. De dierenarts brengt de chip in met een injectienaald. Hiervoor is geen narcose nodig. Eenmaal ingebracht zal uw huisdier niet merken dat hij/zij een chip draagt.
Aflezen en registreren
De code van de chip kan met een leesapparaat (reader) worden afgelezen door de dierenarts/assistent, maar ook door het personeel van de dierenambulance en asielen. Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden, geeft het apparaat een signaal af, waardoor de chip actief wordt en met de unieke identificatiecode van het betreffende dier antwoordt. Met dit nummer kan op internet (bijvoorbeeld op www.chipnummer.nl of www.ndg.nl) de eigenaar worden opgespoord.
Wil je meer weten? Kijk op www.dierenchip.nl