Castratie reu

Inleiding
Bij de castratie van de reu worden beide testikels (zaadballen) verwijderd. De testikels vormen niet alleen de zaadcellen maar ook mannelijke hormonen. Een sterilisatie wordt eigenlijk nooit gedaan. Bij dat laatste worden de zaadstrengen onderbroken en afgebonden, waarbij de hond het gedrag dat hij vóór de ingreep ook al had behoudt. En dat wil de eigenaar meestal juist niet.

Indicaties voor een castratie van de reu
• Sommige reuen vertonen hypersexueel gedrag: ze berijden andere honden of kussens en rijden soms ook tegen mensen aan. Castratie drukt deze neiging de kop in.
• Castratie helpt bij hardnekkige
voorhuidontstekingen.
• De neiging tot zwerven van sommige reuen vermindert na castratie.
Prostaatproblemen verminderen na castratie of zijn zelfs helemaal voorbij. Op het ontstaan van prostaatkanker heeft castratie echter geen invloed.
• Agressiviteit tegen andere reuen vermindert bij heel veel reuen na castratie. Ze worden minder dominant. Agressiviteit tegen mensen verandert heel vaak niet! In het algemeen verandert het karakter van de gecastreerde reu niet, maar ze worden vaak wel wat rustiger. De hond wordt niet slomer, zoals mensen soms denken.
• Bij niet ingedaalde testikels (cryptorchidie) kan op oudere leeftijd testikelkanker ontstaan. Om dat te voorkómen is castratie aan te bevelen. In dit geval zal de buik van de reu geopend worden en het testikel verwijderd worden.

Een nadeel van castratie (en ook van ‘sterilisatie’ van de teef) is dat de reu nogal eens dikker wordt. Ook hier geldt weer dat u 10-20% minder voer moet verstrekken na de ingreep. Tegenwoordig is er ook speciaal dieetvoer op de markt. Hier zitten minder caloriën in, maar geven de hond wel een vol gevoel. Soms valt op dat de vacht van met name langharige honden dikker wordt, meer gaat krullen en daarom moeilijker te onderhouden is.

Chemische castratie
Om het effect van castratie te kunnen voorspellen wordt een enkele keer een zogenaamde ‘chemische castratie‘ toegepast. De hond krijgt dan een injectie met een middel dat een tijdelijk remmende werking heeft op het seksuele gedrag en op de zaadcelproductie. Dit werkt bij de ene hond 3 weken en bij een andere soms wel 5 maanden. Reageert de reu hier goed op, dan zal het dier ook op castratie goed reageren. Deze vorm van castratie kan ook gebruikt worden om een reu tijdelijk onvruchtbaar te maken, bijvoorbeeld omdat u later wel een nestje met hem wilt fokken maar hij nu samen met een teef gehuisvest is.

Comments are closed.