Kennelhoest

Wat is kennelhoest
Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie aan de voorste luchtwegen van de hond. Met voorste luchtwegen worden de luchtpijp en hoofdvertakkingen naar de longen bedoeld. Het kan voorkomen bij honden van alle leeftijden en rassen. Kennelhoest uit zich door een droge, harde hoest, soms gepaard gaand met kokhalzen of braken. De hoest kan soms wekenlang aanhouden met als risico dat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. Bovendien kan een hond ieder jaar opnieuw verschijnselen van deze ziekte vertonen.

De veroorzakers
Kennelhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren: virussen, bacteriën en stress. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het parainfluenza-virus type 2. Het virus veroorzaakt kleine ontstekingshaardjes in het slijmvlies van de luchtwegen, waarna de bacterie kan aanhechten. Vervolgens ontstaan ernstige beschadigingen aan de luchtwegen. Deze aantasting van de luchtwegen kan een zware longontsteking tot gevolg hebben. Volledig herstel kan dan tot wel 3 maanden duren. Vooral puppy’s en oudere honden hebben hier een grotere kans op.

Hoe krijgt mijn hond kennelhoest
Hoewel de naam dat wel doet vermoeden, wordt kennelhoest niet alleen in kennels overgedragen. Eigenlijk leveren alle plaatsen waar honden samenkomen (pensions, asiels, shows, hondenscholen,) een risico voor uw hond. Kennelhoest wordt overgedragen van hond op hond via hele kleine druppels in de lucht of via direct contact, zoals neus tegen neus. Ook de hondenuitlaatservice geeft een verhoogd risico op kennelhoest.

Voorkomen is beter dan genezen
Als uw hond regelmatig in contact komt met andere honden kunt u hem/haar het beste laten vaccineren. Er bestaan twee vaccinaties tegen kennelhoest.

De eerste is een zogenaamde neusenting (Nobivac KC), dat wil zeggen dat er enkele druppels van de entingsvloeistof in een neusgat worden gedruppeld. Dit werkt binnen 5 dagen en geeft gedurende een jaar bescherming tegen kennelhoest. Deze vaccinatie heeft de voorkeur vanwege de snelle en vooral zeer lokale werking van de entstof.

De tweede is middels een injectie (Eurican Pneumodog), deze heeft een optimale werking na 3 weken. Inmiddels heeft recent onderzoek aangetoond dat deze bescherming een jaar aanhoudt. Het nadeel van de injectie is dat de bescherming minder direct is en dat we soms een flinke zwelling op de injectieplaats zien.

Vaccinatie wordt sterk aanbevolen voor honden die naar een hondenschool/-training gaan of met de uitlaatservice meegaan. Voor een pension of opvang is het vaak zelfs verplicht.

Behandeling van kennelhoest
Als er te lang wordt gewacht met een behandeling, kan de hoest chronisch worden of zich zelfs ontwikkelen tot een longontsteking.
De behandeling betreft een hoestsiroop en ontstekingsremmers, in sommige gevallen is daarnaast antibiotica nodig.

Wat kunt u zelf doen
Goede verzorging van de patiënt en situaties vermijden die hoesten kunnen veroorzaken (goede ventilatie in een warme omgeving, goede en vooral zachte voeding, prikkelende stoffen zoals stof en rook vermijden, blaffen voorkomen, uitlaten met een tuigje of snuitband om geen druk op de luchtpijp uit te oefenen). Tevens kunt u uw hond dus bescherming geven door hem/haar te laten vaccineren.

 

 

Comments are closed.