Loopsheid

Inleiding
De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat de vulva gezwollen is en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest. Tijdens deze periode kan ze gedekt worden.

De eerste loopsheid treedt op wanneer de teef tussen de 6 en 18 maanden oud is. Hoe groter de hond, hoe later de loopsheid meestal begint. Indien in huis meerdere teven aanwezig zijn wordt een jong teefje meestal pas de eerste keer loops als zij ongeveer 14 maanden is.

De eerste loopsheid kan normaal verlopen maar kan ook kort duren of juist erg lang.
Het vloeien kan praktisch afwezig zijn of juist heel erg heftig. Honden worden om de 5-8 maanden loops, dit kan steeds bijvoorbeeld om de 6 maanden zijn maar de tussentijd kan ook voortdurend wisselen.


Verschijnselen van loopsheid

• de vulva zwelt op.
• de reuen raken erg geïnteresseerd in de teef. Omgekeerd stelt de teef daar nog weinig prijs op.
• na enkele dagen begint de teef bloeddruppeltjes te verliezen: dat is de eerste dag van de loopsheid, de pro-oestrus. Deze duurt zo’n 9 dagen.
• tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar: dit noemen we de oestrus. Dit is dus de periode waarin ze kan na dekken of door inseminatie drachtig kan worden. In deze periode, die zo’n 9 dagen duurt, worden reuen niet meer door de teef weggejaagd. De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu! In de oestrus vindt ook de eisprong plaats.
• na de vruchtbare periode gaat de uitvloeiing stoppen, wordt vaak wat bruiner, de vulva gaat weer slinken en de teef accepteert de reu niet meer: de metoestrus is begonnen. Deze periode duurt pakweg 2 maanden. De teef is nu niet meer vruchtbaar.
• De anoestrus-fase is hiermee aangebroken. Deze duurt zo’n 3 maanden, waarna weer een nieuwe cyclus begint. Tijdens deze periode komt de baarmoeder weer tot rust.

Comments are closed.