Chocolade eten

Hoe gevaarlijk is het als uw hond chocola eet?

Chocolade is giftig voor honden. Het basisingrediënt van chocola is cacao. Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld en vervolgens vermalen tot een cacaomassa. In deze cacaomassa zitten bepaalde stoffen:

alkaloïden. Twee van deze alkaloïden zijn theobromide en cafeïne en juist die zijn giftig voor de hond en kat. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocola, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de alkaloïden. Pure chocola bevat het meest van deze stoffen, witte chocola het minst. Een hond van 10 kilo kan van 12,5 gram pure chocolade al verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond 10 keer zoveel eten om de gevolgen te ervaren.

Houd er dus rekening mee dat uw hond veel minder chocolade kan verdragen dan u zelf kunt. Chocolade is geen voedingsmiddel voor honden, geef het nooit bewust aan uw hond. En let extra op rond sinterklaas, de kerstdagen en Pasen.

 

Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?

Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en van de soort en de hoeveelheid chocola die hij opgegeten heeft.

 

En katten?

Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw chocola eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

 

De verschijnselen van een chocoladevergiftiging

De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en

plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden kunnen hieraan doodgaan. Als een drachtige hond teveel chocola eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.

 

Wat moet u doen

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocola eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan.

 

Wanneer uw hond toch chocola naar binnen krijgt, is het goed om zo snel mogelijk contact

op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Hou de verpakking bij de hand. Wacht niet af.

Comments are closed.