Faciliteiten

Wanneer een dier zich niet goed voelt, is het belangrijk zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen. Hoe eerder deze bekend is, des te sneller kan met de behandeling worden begonnen. Daarom beschikt onze praktijk over eigen laboratoriumfaciliteiten en uitgebreide diagnostische apparatuur, zoals echo en röntgen.

Spreekkamer

In de spreekkamer worden de patiënten ontvangen, de onderzoeken verricht en de patiëntenkaarten in de computer bijgewerkt. Tijdens en na afloop van elk consult krijgen de honden enkele hondensnoepjes.

Na enkele bezoekjes kennen de meeste dieren dit ritueel en komen ze vrolijk binnen, om direct na binnenkomst alvast kwispelend bij de dierenarts om hun koekje vragen.

Helaas werkt dit “trucje” niet bij katten. Die willen vaak maar één ding : zo snel mogelijk weer naar huis!

Röntgenkamer

Röntgenfoto’s zijn vaak een handig hulpmiddel om “in” een patiënt te kunnen kijken. Met röntgenfoto’s kunnen met name botten en gewrichten, borstkasorganen zoals hart en longen maar ook sommige buikorganen goed zichtbaar worden gemaakt.

De praktijk is uitgerust met een digitale röntgen. Dit apparaat zorgt ervoor dat we binnen enkele minuten de röntgenfoto al kunnen beoordelen.

Helemaal zonder gevaar is het maken van röntgenfoto’s niet. Röntgenstraling behoort tot de zgn. ioniserende straling. In hoge doses kan deze straling kanker verwekken.

Om onszelf tegen de straling te beschermen trekken wij vóór het maken van een röntgenfoto beschermende kleding aan. Ter bescherming van de handen dienen de blauwe rubberen handschoenen waarin een halve millimeter dikke loodlaag zit verwerkt. Hetzelfde geldt voor het blauwe loodschort en het blauwe bandje om de hals dat de schilkier beschermd.

Mensen zonder beschermende kleding mogen niet bij het maken van de foto’s aanwezig zijn. Wettelijk mogen jongeren beneden de 18 jaar en zwangere vrouwen zelfs mét beschermende kleding niet aanwezig zijn tijdens het maken van de foto’s.

Elk lichaamsonderdeel heeft zijn eigen “belichtingswaarde” nodig om een goede röntgenfoto te kunnen maken. Ook de dikte of grootte van het dier of lichaamsoppervlak is daarbij nog weer van belang. De poot van een Poedeltje is veel dunner dan de poot van een Sint Bernhard. De instellingen van de belichtingswaarde gebeuren met kilovoltage en milliampere.

Dierenverblijf en opname

Ernstig zieke dieren worden voor intensieve behandeling vaak opgenomen. Met name intensive-care patiënten of na zware operaties kunnen deze dieren wel een een paar dagen moeten blijven logeren.

Ook kunnen de dieren soms vage symptomen hebben. Dan besluit de dierenarts wel eens om de dieren op te nemen voor observatie. Vaak komen tijdens zo’n observatie zaken aan het licht die in eerste instantie tijden een consult van ca. 20 minuten verborgen blijven.

Indien uw huisdier geopereerd gaat worden verblijft hij of zij voor en na de operatie ook in onze opname.

Operatiekamer

De operatie zelf vindt plaats in onze operatiekamer. We doen hier allerlei soorten operaties, van castratie en sterilisatie tot het verwijderen van bultjes, kijkoperaties of meer ingewikkelde operaties aan darm en maag. Sinds kort voeren we ook laparoscopische operaties uit.

Laboratorium

Bloedonderzoek

Bij ziektes aan de inwendige organen zoals lever, nier, alvleesklier, maar ook bij stofwisselingsprocessen waarbij hormonen betrokken zijn (schildklier, suikerziekte en bijnieraandoeningen) zijn aan de buitenkant van de patiënt meestal weinig afwijkingen te vinden. Deze problemen laten echter vaak wel duidelijke sporen achter in het bloed. Door middel van bloedonderzoek kunnen we deze afwijkingen toch opsporen.

Vroeger waren deze testen vaak bewerkelijk en kostbaar. Tegenwoordig beschikken steeds meer praktijken over eigen bloedanalyse-apparatuur. Het apparaat dat wij hebben geeft binnen 10 minuten de uitslag! Aan de hand van deze bloeduitslag kunnen we vaak een diagnose bevestigen of juist uitsluiten en vervolgens besluiten gericht verder onderzoek te doen bijvoorbeeld door röntgenfoto’s of een echo te maken.

Sinds september 2009 kunnen we in onze praktijk ook de rode en witte bloedcellen beoordelen, hierbij kunnen ontstekingen, bloedarmoede en sommige tumoren aan het licht komen. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen we ernst en voortgang van ziektes bepalen.

Sommige specialistische bloedbepalingen moeten helaas nog wel opgestuurd worden.

Wat kunnen wij nog meer in ons laboratorium?

Microscopische onderzoeken

Veel processen in het (zieke) lichaam spelen zich in of rond de lichaamscellen af. Deze cellen zijn zo klein dat een microscoop een onmisbaar hulpmiddel is in het laboratorium.

Zo wordt onder andere ook de vruchtbaarheid van reuen beoordeeld door de zaadcellen in het sperma onder de microscoop te controleren op vorm, beweeglijkheid en aantal.

Een ander belangrijk gebruik van de microscoop is het opsporen van huidparasieten zoals huidschimmel, schurft- en oormijten. Ook wordt de microscoop vaak gebruikt bij het onderzoek van de ontlasting bij patiënten met diarree. Met name wordt dan vaak gekeken of er bijvoorbeeld spoelwormen of andere parasieten in het darmkanaal aanwezig zijn.

Ook wordt bij een verdenking van blaasontsteking of blaasstenen de urine onder de microscoop bekeken. Hiervoor wordt de urine eerst afgedraaid in de centrifuge en daarna op een glaasje gedruppeld, mochten er ontstekingscellen of steentjes inzitten dan heb je meer kans dat je ze ziet omdat ze geconcentreerd op de bodem van het afgedraaide buisje liggen.

 

Comments are closed.