Voedselallergie

Wat is een voedingsallergie?
Uw dier wordt ervan verdacht een voedingsallergie te hebben. Dit betekent dat het dier overgevoeligheidsreacties ontwikkelt op via de voeding toegediende stoffen. Deze stoffen zijn vaak eiwitten (melk, melkproducten, rundvlees, kip, kippeneieren, maïs, soja, paardenvlees, etc.) of stoffen die gebruikt zijn ter bereiding van droogvoer of blikvoer.
We spreken van een voedselovergevoeligheid, omdat zowel een voedselallergie als een voedselintolerantie (waarbij dus geen immunologische reactie aanwezig is) hetzelfde klinische beeld kan geven. Deze twee reacties zijn op basis van de symptomen niet van elkaar te onderscheiden.
Omdat verschillende merken voeders vaak zijn opgebouwd uit dezelfde basiscomponenten en eiwitbronnen, kan een allergie voorkomen bij dieren die steeds verschillende voeders krijgen.

Welke dieren krijgen een voedingsallergie?
• Waarschijnlijk speelt bij het ontstaan van een voedingsallergie de erfelijke aanleg een belangrijke rol.
• Zowel jonge als oude dieren kunnen een voedingsallergie ontwikkelen, maar bij 80% van de dieren zie je voor het eerst symptomen als ze nog geen jaar oud zijn. Soms zien we zelfs al symptomen bij dieren die nog geen half jaar oud zijn.

Hoe herkennen we een voedingsallergie?
De overgevoeligheidsreacties leiden vaak tot jeukklachten. Heel vaak is de jeuk gelokaliseerd aan de kop, oorschelpen en nek. Ook wordt wel jeuk over het hele lichaam gezien. Maar ontsteking van de huid en kaalheid kunnen ook symptomen van voedingsallergie zijn. Bij de kat zien we nogal eens plekken op de kop. Soms zie je ook maag- en darmklachten.
Soms treedt verwarring op met bijvoorbeeld een
vlooienallergie of andere allergieën.

Wat is er aan te doen?
Om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen, dient u minimaal 6 weken te stoppen met de huidige voeding. Ook allerlei extraatjes, zoals snoepjes of kluifjes, dient u gedurende die periode achterwege te laten. U geeft naast drinkwater een dieet dat bestaat uit de volgende componenten: één eiwitbron (vlees) die uw dier nog nooit eerder gehad heeft (geit, kalkoen, struisvogel) of die zeer weinig allergeen is (lamsvlees) en één koolhydraatbron (rijst). Men noemt dit een eliminatie-dieet.
Dit wordt dan:
Gekookt geitenvlees, struisvogelvlees of lamsvlees met gekookte rijst en verder niets: 100-150 gram per 10 kg lichaamsgewicht per dag van elk.
Geitenvlees is verkrijgbaar bij Islamitische slagers. Het beste kunt u de benodigde hoeveelheid voor 6 weken in 1 keer bestellen en invriezen. Eventueel zijn ook commerciële hypo-allergene voeders, uitsluitend verkrijgbaar bij de dierenarts, voor dit doel geschikt. Wanneer de jeuk tijdens de testperiode sterk vermindert of zelfs verdwijnt, is de diagnose voedingsallergie gesteld. Vervolgens kan door het geven van bijvoorbeeld steeds één soort vlees worden gekeken voor welk bestanddeel van het oorspronkelijke voer de hond of kat allergisch is.
Als het bereiden en/of verstrekken van dit voer lastig is voor u, kunt u eventueel ook een commercieel hypo-allergeen voer geven, maar bedenk dat voor het aantonen van een voedselallergie dat niet helemaal betrouwbaar is.
Vervolgens kunt u als onderhoudsdieet heel goed speciale hypo-allergene voeding geven, verkrijgbaar bij de dierenarts. Maar bedenk daarbij wel dat een enkele keer ook deze op den duur weer een allergie kunnen veroorzaken…

Comments are closed.