Sterilisatie poes OVE

Indien u van uw poes geen jongen wilt kunt u kiezen uit een aantal manieren om dracht te voorkomen:

  • Indien u de krolsheid niet erg vindt hoeft u bij katten die niet buiten komen niets te doen. Houdt u er wel rekening mee dat een krolse kat nogal eens probeert naar buiten te ontsnappen.
  • Indien u geen krolsheid wilt of indien de kat tijdens eventuele krolsheid naar buiten kan, dan zijn er drie methoden:
    • U kunt de kat 1 maal per week de “pil” geven.
    • U kunt de kat 1 maal per 5 maanden de “prikpil” laten geven.
      Beide methoden hebben als nadeel dat ze de kans op baarmoeder-ontsteking vergroten, evenals de kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd. Deze gezwellen van de melkklier zijn over het algemeen vrij kwaadaardig. Wij adviseren deze twee methoden alleen indien u nog niet zeker weet of u echt geen nestje wilt.
    • U kunt de kat laten steriliseren.

De term sterilisatie is eigenlijk niet juist omdat het dier niet alleen onvruchtbaar wordt gemaakt, maar ook de eierstokken worden weggehaald: het is dus eigenlijk net als bij de kater een castratie.
Behalve de “normale” risico’s die elke ingreep heeft, zijn er eigenlijk geen medische nadelen van de sterilisatie bij de poes.

 

Sterilisatie bij de poes

Na verdoving wordt de poes in rugligging gelegd, en op de buik geschoren. Indien nodig krijgt ze een “tube” in de luchtpijp voor extra zuurstof toediening. De buik wordt met een steriele, groene doek afgedekt en er wordt een sneetje in de buik gemaakt van 2 tot 3 cm, vanaf de navel naar beneden (foto).

Een heel klein sneetje, OVE kat.jpg

Precies midden in de lengte van de buik zit tussen de buikspieren een peesplaat (de witte lijn). Omdat hier geen bloedvaten lopen, is dit de beste plaats om de buik te openen. De eierstokken liggen diep in de buik, vlakbij de nieren. Om ze door de kleine opening toch te kunnen opvissen gebuiken we een speciaal “eierstok-haakje”. (zie foto)
Hengelen.jpg

De organen in de buik liggen niet gewoon los maar hangen aan een vlies. Bij de eierstok noemen we dit de ophangbanden. Als de eierstok buiten de buik is gebracht wordt op de ophangband eronder een tangetje gezet. Daaronder wordt een hechting (ook wel ligatuur genoemd) gelegd. Tussen tangetje en hechting wordt de ophangband nu doorgeknipt. De eierstok zit nu alleen nog aan de baarmoeder vast. Op de foto rechts ziet u de eierstok als een glazig bolletje.

Op de foto links ziet u dat beide eierstokken al zijn afgebonden en dat het linker en rechter deel van de baarmoeder buiten de buik zijn gebracht. Waar deze twee samen komen wordt nu ook de baarmoeder afgebonden. Het lukt niet altijd om de gehele baarmoeder te verwijderen (soms is de snede daar te klein voor). In dat geval wordt alles wat te bereiken is verwijderd en de rest blijft gewoon zitten. Dit heeft geen nadelen voor de kat. De buikwand wordt gehecht, evenals onderhuids vet en huid zelf.
Na de ingreep krijgt de poes eerst een pijnstiller en daarna een “wakkerprik”.
Na de operatie moet er op worden gelet dat de poes niet aan de wond gaat likken. Hierdoor zou de wond namelijk kunnen gaan infecteren en ontsteken. Als de poes wel aan de wond zit moet ze een kapje om. Tegen de middag mag de poes weer naar huis. De eerste avond hoeft ze nog niet zoveel te eten, omdat ze nog wat misselijk kan zijn van de narcose. Maar de tweede dag merk je nog maar weinig aan de poes, soms zijn ze nog iets slomer dan normaal. Na 7 dagen moet ze terugkomen voor controle van de wond.

 

Reacties zijn gesloten.