Loopsheidpreventie

Inleiding
Er zijn twee manieren om bij uw hond de loopsheid te voorkomen:
Prikpil; hierbij wordt door middel van hormooninjecties (progestagenen) de loopsheid voorkomen. Deze injecties worden doorgaans met een interval van 5 maanden gegeven.
Onderaan deze pagina staan nog tips voor kortdurend uitstel van de loopsheid, bijvoorbeeld in een vakantie.

Sterilisatie; hierbij worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd.

Prikpil

Voordelen:
• geen operatie nodig.
• de effecten van de prikpil zijn omkeerbaar. In principe kan, na stoppen met de prikpil, de teef bij een volgende loopsheid drachtig worden.

Nadelen:
• in tegenstelling tot sterilisatie een verhoogde kans op
melkkliertumoren en baarmoederontsteking.
• toediening van de injectie vlak voor of tijdens de loopsheid kan nadelig zijn voor de gezondheid van de hond en voor de werkzaamheid van de injectie.
• effect van de injectie is niet altijd 100% (doorbraak mogelijk).
• verhoogde kans op
suikerziekte.
• soms treedt kaalheid en/of haarverkleuring op op de injectieplaats.
• na stoppen met de prikpil treedt vaak geen of geen normale loopsheid op; er is daarna ook meer kans op een
baarmoederontsteking.

Sterilisatie
Steriliseren is eigenlijk een onjuiste benaming. Feitelijk is het een castratie, want beide eierstokken en soms ook de baarmoeder worden verwijderd. Bij een sterilisatie (zoals bij de mens) worden slechts de eileiders afgebonden en blijven de eierstokken zitten.

Voordelen:
• ingreep is éénmalig en 100% zeker.
• op langere termijn goedkoper, maar belangrijker:
• als voor de 4de loopsheid wordt geopereerd, is de kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd duidelijk minder.
• er is geen kans meer op een baarmoederontsteking. Bij een baarmoederontsteking is de hond ernstig ziek, de enige therapie is dan sterilisatie.

Nadelen:
• een nest zit er vanzelfsprekend nooit meer in.
• zoals bij elke operatie is er een risico op complicaties. Gelukkig is dit risico met de moderne anesthesie-methoden en een pre-operatief onderzoek van de hond uiterst klein.
• er is een zeer kleine kans op urine-incontinentie, vnl. bij bepaalde grote rassen zoals Boxer, Dobermann en Duitse Dog.

Als u loopsheid wilt voorkomen, is ons advies, met name wanneer de hond nog jong is en niet voor de fokkerij gebruikt zal worden, de hond te laten ‘steriliseren’.



Loopsheid kortdurend uitstellen
Of uw hond nu in pension gaat of mee op vakantie: een loopsheid is dan altijd erg lastig.
Deze loopsheid is te voorkomen. Zoals boven genoemd is sterilisatie van de teef het beste, maar het is mogelijk dat u later nog wel graag een nest wilt hebben. Helaas is geen enkele methode met medicijnen 100% betrouwbaar en daarbij bestaat er (zie boven) soms een kans op het ontstaan van
baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte.

1. De ‘prikpil’. Deze injectie met een progestageen (een hormoon) dient één maand voor de vakantie gegeven te worden en geeft dan een uitstel van ongeveer drie maanden. De injectie kan ook gegeven worden als de loopsheid nog maar net is begonnen. Bij de meeste honden zullen dan de loopsheidverschijnselen binnen enkele dagen verdwijnen. Let echter wel op, want de hond kan nog zeker een week lang vruchtbaar blijven ondanks afwezigheid van de loopsheidverschijnselen.
De prikpil verderop in de loopsheid moet worden ontraden. De risico’s zijn boven al besproken. Daarbij kunnen (fok)honden gedurende langere tijd niet meer loops worden.
Samengevat is dit bepaald niet de meest geschikte manier om de loopsheid in een vakantie te voorkómen…

2. Het gebruik van de ‘poezenpil’. Deze pil bevat eveneens progestagenen en is bekend onder verschillende merknamen. De pil geeft een uitstel van ongeveer één maand. Is de hond zojuist loopsgeworden, dan kan de dosering in de aanvang wat worden verhoogd. Ook hier is de kans op genoemde bijwerkingen aanwezig maar in ieder geval een stuk minder.
Overleg met uw dierenarts over de meest geschikte methode en bespreek de voor- en nadelen.

Comments are closed.