Inleiding
Een gezonde hond heeft één- tot tweemaal per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Je spreekt van diarree wanneer de ontlasting dunner dan normaal is. Vaak is de frequentie van ontlasten vele keren per dag. Hieronder wordt de acute diarree besproken. Er bestaat ook chronische diarree. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren heel kort: van een dag tot slechts een paar dagen.
Er is een onderscheid tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree.
Bij dikke darm diarree is de frequentie van poepen sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden faeces geproduceerd, soms met slijm en bloed. Tijdens het uitlaten wordt vaak meerdere keren gedefaeceerd.
Bij dunne darm diarree wordt er doorgaans minder vaak gedefaeceerd en per keer grote hoeveelheden zonder dat de hond erg perst.
Oorzaken van acute diarree
• verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer
• eten van ‘rommel’ (tafelresten, snoepgoed, planten, bepaalde medicijnen, etc.)
• virussen: parvo- en coronavirus
• spoelwormen
• coccidiën en flagellaten (giardia)
• voedingsallergie of voedselovergevoeligheid
• Voeding
De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer, het eten van allerlei ’tussendoortjes’. De darmen hebben zich ingesteld op een bepaalde voersoort en bij plotselinge veranderingen kan er diarree ontstaan. Het is dus belangrijk om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren.
Het is belangrijk dat de hond een kwalitatief goed voer eet. Goedkoop voer veroorzaakt vaker diarree dan wat duurdere hoogwaardige voeding. Voor sommige honden maakt de kwaliteit van het voer kennelijk niets uit: op elk voer ‘doen’ ze het goed, maar de meesten hebben toch wel af en toe last van diarree.
Wanneer je hond meer dan tweemaal per dag min of meer dunnere ontlasting heeft en daarbij nog veel winden laat kun je wel stellen dat het gebruikte voer minder geschikt is voor je hond.
Waarom is goedkoop voer soms minder goed? Ten eerste is de kwaliteit van de gebruikte eiwitten en de verteerbaarheid van het voer veel hoger dan die van een goedkoper voer. Deze betere verteerbaarheid uit zich in minder vaak poepen en ontlasting die goed gevormd is. Ook de vacht glanst meer en de typische hondenlucht wordt minder. Ten tweede kan door het gebruik van vaste leveranciers een constante hoge kwaliteit gegarandeerd worden. Bij goedkopere voeren wisselt de eiwitbron per charge. Dat houdt in dat de samenstelling van het voer per zak kan verschillen. Hierdoor kan diarree ontstaan als er een nieuwe zak hondenvoer aangebroken wordt.
Sommige honden eten van alles naast hun hondenvoer. daarbij moet je denken aan tafelresten, snoep, planten en allerlei andere ongezonde tussendoortjes. Ook tijdens het uitlaten pikken ze van alles op wat ook weer diarree (en soms ook braken) kan veroorzaken. En denk eens aan het eten van (soms bedorven) voedselresten uit de vuilnisbak.
• Virussen
Een tweede, veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de darmontsteking ten gevolge van virussen. Dit blijft dit meestal niet beperkt tot één hond. Vaak is het zo besmettelijk dat honden elkaar aansteken en er meerdere honden tegelijkertijd diarree hebben.
Doorgaans is er bij deze vorm van diarree koorts. Een normale lichaamstemperatuur ligt bij honden tussen de 38 en 39 graden Celsius. Bij honden met virusdiarree is de temperatuur vaak boven de 39,5! Daardoor zijn de honden slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven. In ernstige vallen zie je ook bloed in het braaksel en in de diarree.
De meest voorkomende is het coronavirus. Dit geeft vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging. Het gevreesde parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy’s aan dood kunnen gaan, komt gelukkig steeds minder voor. Het parvovirus wordt steeds meer uitgebannen doordat er in Nederland heel goed tegen wordt gevaccineerd. Een goede hygiene is het allerbelangrijkste om een Parvobesmetting bij een fokker te voorkomen.
• Wormen
Wormen kunnen ook diarree verzoorzaken. Wormen kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen.
• Coccidiën en flagellaten
Coccidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Isospora. het komt regelmatig voor, vooral rond de speenperiode. De pups eten wat minder en hebben plakkerige, soms zwarte faeces met wat soms slijm en bloed.
de diagnose wordt gesteld met faeces-onderzoek.
Giardia is een zogenaamde flagellaat en is de meest voorkomende darmparasiet bij de hond.
Ook hier zien we weer vooral problemen bij puppies. Ze produceren een geel grijze, stinkende mest. Ze hebben minder eetlust en gaan ook weer frequenter poepen. vanzelfsprekend neemt het gewicht af en ze hebben dorst, zoals trouwens bij alle vormen van diarree.
En ook nu stel je de diagnose weer via faecesonderzoek.
• Voedingsallergie
Intolerantie voor een bepaald voer of bestanddelen daarvan, kan ook diarree veroorzaken. Kijk voor meer informatie bij voedingsallergie.
Behandeling van diarree
Samengevat is de behandeling van diarree als volgt: licht verteerbare voeding, frequente kleine maaltijden, voldoende vocht, en natuurlijk de oorzaak bestrijden.
De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen. In tegenstelling tot vroeger toen vasten geadviseerd werd, is nu het advies uw huisdier gewoon door te laten eten van zijn eigen voer. Vasten vertraagt namelijk de genezing en verzwakt uw dier. Bovendien moeten de darmen juist blijven ‘werken’. Er zijn echter situaties (zieke honden) waar het beter is om even te vasten. Overleg dit met uw dierenarts.
Geef echter wel vaak over de dag verdeeld kleinere beetjes eten. En heel belangrijk is drinken: thee, rijstewater of bouillon, eventueel met suiker.
Zeker bij pups moet u in ieder geval niet te lang wachten met de dierenarts te consulteren. Ze raken snel uitgedroogd en kunnen dan sterven.
Verder zal het duidelijk zijn dat de primaire oorzaak wordt bestreden. Bij een voedingsprobleem is het belangrijk de darmen tot rust te laten komen met een licht verteerbaar dieet. Soms wordt daarbij een middel gegeven dat een beschermlaag over de maag en darmen legt. Braakt de hond dan kunnen braak-onderdrukkende medicijnen worden verstrekt.
Antibiotica helpen niet tegen virussen, dus het is onzin deze te geven. Soms veroorzaken ze juist diarree! Een enkele keer kunnen bacteriën wel de oorzaak zijn van de diarree. Dan zijn antibiotica wel geïndiceerd.
Wordt de diarree veroorzaakt door coccidiën of giardia, dan zijn hiervoor medicijnen beschikbaar.
In geval van een voedingsintolerantie zal bijvoorbeeld een hypo-allergeen voeder de klachten doen verdwijnen.
Wanneer de hond ernstige en soms ook al langdurige diarree heeft, raakt hij uitgedroogd. In deze gevallen wordt er een infuus aangelegd waarbij vloeistof via het bloed wordt toegediend. Daar zie je ze gelukkig heel snel van herstellen.
Als uw huisdier regelmatig diarree heeft kan er meer aan de hand zijn.