Bloedoor / Othematoom

Inleiding
Met othaematoom (ook wel ‘bloedoor’ genoemd) wordt bedoeld een bloeduitstorting tussen de lagen waaruit de oorschelp is opgebouwd. De oorschelp bestaat uit drie lagen: de binnenzijde en de buitenzijde van de oorschelp bestaat uit huid en tussen deze twee lagen huid zit een dun flapje kraakbeen. Tussen huid en kraakbeen lopen bloedvaten.De oorzaak van het ontstaan ervan is soms duidelijk terug te voeren op het schuren of krabben aan het oor of het krachtig schudden van de kop. Hierdoor kan een bloedvaatje knappen met als gevolg het ontstaan van een bloedoor. Soms is de oorzaak echter onduidelijk.

Verschijnselen
Het othematoom herken je aan de fluctuerende (sponsachtige) massa tussen de lagen van de oorschelp. Dit kan groot zijn, maar soms ook een klein zacht bultje.
De oorschelp is daarbij zwaar en staande oren hangen dan ook door het gewicht af. Een othaematoom is niet pijnlijk, maar hindert het dier wel, enerzijds door het gewicht, anderzijds door de veranderde stand van de oorschelp.

Bij de kat is de oorschelp vaak gevuld met pus in plaats van met bloed. Door dit abces is het oor warm en pijnlijk. De oorzaak daarvan is vaak perforerend trauma ten gevolge van vechtpartijen met andere katten.

Behandeling
Een operatieve ingreep verdient de voorkeur. De operatie zal doorgaans niet eerder dan een week (als het bloed eenmaal gestold is en de bloeding is gestopt) na het ontstaan van de bloeduitstorting worden uitgevoerd.
De operatie is er op gericht de verschillende delen van de oorschelp weer tegen elkaar te hechten. De ingreep wordt vanzelfsprekend onder narcose uitgevoerd en hierbij wordt een sneetje gemaakt aan de binnenzijde van de oorschelp. Hieruit worden de bloedstolsels, bloed en fibrine verwijderd. Fibrine is een bloedstollingseiwit in het bloedplasma dat een belangrijke rol speelt bij de normale wondgenezing en bloedstolling. Vervolgens worden de huidlagen weer op elkaar gehecht. Na 10-14 dagen worden de hechtingen verwijderd

Comments are closed.