Atopie / Luchtwegallergie

Wat is atopie?
Bij uw hond / kat bestaat het vermoeden dat er sprake is van atopie.
Dit is een allergie voor stuifmeel van bloeiende gewassen (zoals bloemen, grassen, onkruiden, boompollen),
voor diverse huisstof- en voedermijten, voor diverse huisstof- en voedermijten,
voor huidschilfers van dieren of … mensen.

Ten aanzien van deze stoffen kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan die leiden tot zeer heftige en langdurige jeuk. Een dergelijke overgevoeligheid uit zich bij mensen eventueel in hooikoorts of astma; bij hond en kat reageert vooral de huid allergisch.
Elke keer als uw dier met deze stoffen in contact komt, treden deze reacties opnieuw op. Soms is een dier overgevoelig voor stoffen die alleen in voorjaar en /of zomervoorkomen; dan treden de jeuk en huidproblemen ook seizoensgebonden op.
Een intensieve vlooienbestrijding is belangrijk bij deze problemen, aangezien de huid toch al snel geprikkeld wordt en een vlo de bestaande jeuk nog verergert.

Welke dieren krijgen een atopie?
* Waarschijnlijk speelt bij het ontstaan van een atopie de erfelijke aanleg een belangrijke rol.
* Bepaalde rassen krijgen dan ook vaker atopie dan andere, bijvoorbeeld de Duitse Herder, Golden Retriever, Boxer en Labrador Retriever.
* De jeuk t.g.v. atopie treedt meestal voor het eerst op als het dier 1 – 3 jaar oud is.

Hoe herkennen we een atopie?
Een atopie is als volgt te herkennen:
* Hardnekkige en heftige jeuk, meestal op de kop (rond de bek), bij de tenen en rond ellebogen en hakken.
* De jeuk gaat gepaard met ontsteking, korsten en/of kaalheid.
* De jeuk kan seizoensgebonden voorkomen.
* Indien andere oorzaken voor jeuk zijn uitgesloten, kan bij de hond een huidtest worden gedaan, waarmee wordt vastgesteld voor welke stof(fen) uw dier allergisch is.

Diagnose van atopie
Wanneer er het vermoeden is van een atopie kan eventueel een allergie-test worden gedaan op de huid van het dier om te proberen vast te stellen wat de allergie veroorzaakt (net zoals dat bij de mens gebeurt). Hierbij worden stoffen die een allergie zouden kunnen veroorzaken in de kaalgeschoren huid van het dier gespoten. Met een viltstift worden de injectieplaatsen gemarkeerd.

Na 15-30 minuten wordt de reactie (een bultje) afgelezen en kun je dus zien waarvoor de hond overgevoelig is.
Daarnaast is het in een aantal gevallen ook mogelijk d.m.v. een aanvullend bloedonderzoek na te gaan waar uw hond overgevoelig voor is.

De uitslag van deze testen is echter niet altijd hoopvol voor de patiënt en eigenaar. Dat wil zeggen dat je er vaak wel achter kunt komen waar de hond overgevoelig voor is, maar er in een aantal gevallen weinig mee op schiet wat betreft de therapie. Soms is de hond overgevoelig voor wel heel veel stoffen. Ook kan het zijn dat het dier allergisch is voor bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt; beide stoffen die je als hond niet kunt vermijden uit je omgeving. Overleg met uw dierenarts daarom vooraf wat de voor- en nadelen zijn van dit onderzoek. En bedenk daarbij dat hypo-sensibilisatie (zie beneden) niet in alle gevallen helpt en bovendien kostbaar is.
In deze gevallen verwijzen wij u bij voorkeur naar een huidspecialist voor dieren.

Wat is er aan te doen?
* Voortdurende (het hele jaar!) intensieve vlooienbestrijding, bijvoorbeeld met Frontline of Advantage (dus met middelen die de vlooien snel doden en een beschermend laagje op de huid vormen tegen nieuwe vlooienbesmettingen).
* Om het dier van de jeuk af te helpen worden meestal Prednison tabletten gegeven, soms na een injectie. Bij gebruik volgens de voorschriften van uw dierenarts is het effect snel en goed en zijn er nauwelijks bijwerkingen, zoals veel drinken en plassen.
De allergie gaat hiervan niet over; de symptomen worden slechts onderdrukt. Indien corticosteroïden niet gewenst zijn kan gekozen worden voor antihistaminica of essentiële vetzuren of een combinatie van deze stoffen aangevuld met een hele lage dosering prednison.
* Als onomstotelijk is vastgesteld dat er sprake is van een atopie is er ook een nieuw medicijn beschikbaar, wat uitermate goed helpt, vrijwel zonder bijwerkingen is en bovendien zeer langdurig mag worden gegeven.
* Indien u zeer gemotiveerd bent kunt u bij de hond kiezen voor hypo-sensibilisatie. Bij de bovengenoemde huidtest moet dan vastgesteld zijn voor welke stof(fen) de allergie geldt. Met deze stof(fen) in sterk verdunde mate regelmatig (vaak wekelijks) wordt ingespoten, om het dier na verloop van tijd (kan 9 maanden duren) minder gevoelig te maken. Bij 75% van de honden treedt dan minstens 50% verbetering op. Vaak moeten de symptomen met antibiotica of shampoos nog wel onderdrukt worden.

Wat zijn de vooruitzichten?
Genezing van de allergie is niet te verwachten; de symptomen zullen meestal levenslang behandeld moeten worden met prednison, eventueel gecombineerd met andere medicijnen, of voorkomen moeten worden door hyposensibilisatie. Het voornaamste doel van de behandeling is de situatie voor het dier en de eigenaar leefbaar te maken en te houden.

 

Comments are closed.